Ise (ciutat japonesa)

Plantilla:Infotaula geografia políticaIse
伊勢市 (ja) Modifica el valor a Wikidata
Vista aèria
Imatge

Símbol oficialMagnolia compressa (arbre)
Sakura (flor) Modifica el valor a Wikidata
Epònimprovíncia d'Ise Modifica el valor a Wikidata
Localització
Modifica el valor a Wikidata Map
 34° 29′ 15″ N, 136° 42′ 34″ E / 34.4875°N,136.70931°E / 34.4875; 136.70931
EstatJapó
Prefecturaprefectura de Mie Modifica el valor a Wikidata
Conté la subdivisió
Uji (en) Tradueix
Yamada (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
Població humana
Població122.432 (2020) Modifica el valor a Wikidata (587,63 hab./km²)
Llengua utilitzadadialecte d'Ise Modifica el valor a Wikidata
Geografia
Superfície208,35 km² Modifica el valor a Wikidata
Banyat perbadia d'Ise Modifica el valor a Wikidata
Limita amb
Dades històriques
Anterior
Kamiyashiro (en) Tradueix, Ōminato (en) Tradueix, Miyamoto (en) Tradueix, Hamagō (en) Tradueix, Toyohama (en) Tradueix, Kitahama (en) Tradueix, Kida (en) Tradueix, Shigō (en) Tradueix, Numaki (en) Tradueix, Futami (en) Tradueix, Obata (en) Tradueix i Misono (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
Creació1r gener 1955 Modifica el valor a Wikidata
Organització política
• Alcalde Modifica el valor a WikidataKen'ichi Suzuki (en) Tradueix (2009–) Modifica el valor a Wikidata
Identificador descriptiu
Codi postal516-0037 Modifica el valor a Wikidata
Fus horari
Altres
Agermanament amb

Lloc webcity.ise.mie.jp Modifica el valor a Wikidata
Facebook: kohoISE Twitter (X): koho_ISE Modifica el valor a Wikidata

Ise (伊勢市 , Ise-shi?), antigament anomenada Ujiyamada (宇治山田), és una ciutat al centre de la Prefectura de Mie, a l'illa de Honshū, Japó. A Ise hi ha el gran santuari d'Ise, el més sagrat santuari xintoista del Japó. La ciutat ha mantingut llargament el títol Shinto (神都) que a grans trets significa "la ciutat sagrada", i que literalment es pot traduir com "la capital dels Kami".[1] A 31 de juliol de 2021 (2021-07-31) s'estima que la ciutat té una població de 123.533 habitants en 55.911 llars i una densitat de població de 590 persones per km².[2] La ciutat ocupa una superfície de 208.53 metres quiloquadrats (80.51 sq mi).

Geografia[modifica]

Ise és a la meitat nord de la península de Shima a l'extrem oriental de la prefectura de Mie, afrontant a la banda nord de la ciutat hi ha una planícia, enfront de la badia d'Ise de l'oceà Pacífic. Al sud, el terreny s'eleva formant turons i muntanyes amb una cota de 100 a 500 metres. La major part de la ciutat és als límits geogràfics del parc nacional d'Ise-Shima.

Ise gaudeix d'un clima subtropical humit (Köppen Cfa) caracteritzat per estius càlids i hiverns frescos amb lleus o nul·les nevades. La temperatura mitjana anual és de 15,6 °C. La precipitació mitjana anual és 1.870,8 mm essent setembre el mes més plujós. Les temperatures més altes són de mitjana a l'agost, al voltant dels 27,2 °C, i la mínima al gener, rondant els 4,8 °C.[3][4]

Ajuntament d'Ise

Segons les dades del cens japonès,[5] la població d'Ise s'ha mantingut relativament estable durant el darrer mig segle, oscil·lant a l'entorn dels 130.000 habitants (1960-2010).

Història[modifica]

La història d'Ise està inextricablement lligada a la del Gran Santuari d'Ise. El gran santuari està separat en dues parts principals: el santuari interior i el santuari exterior. Malgrat els noms, en realitat es tracta de dos santuaris físicament separats a uns sis quilòmetres de distància. Ise va començar amb petits assentaments que van sorgir al voltant dels dos santuaris. Durant el període Edo, Ise fou un destacat destí de pelegrinatges que es van anomenar "o-Ise-mairi" (literalment, "Venint a Ise") i, per tant, aquests assentaments cresqueren i es convertiren en petits pobles. El poble al voltant del santuari interior es digué Uji i el poble al voltant del Santuari Exterior es digué Yamada. Degut a la importància religiosa del santuari d'Ise, el Shogunat Tokugawa durant el període Edo va considerar la zona com políticament significativa i va instal·lar un bugyio (magistrat) a Yamada.

Durant el període Meiji, aquests dos pobles es van fusionar amb l'establiment del sistema modern de municipis per formar la ciutat d'Ujiyamada. La ciutat fou dotada de l'estatus de ciutat l'1 de setembre de 1906. El 1909 el precursor de la JNR va connectar Ujiyamada per tren, seguit pel precursor de Kintetsu Railway el 1930. Aquestes línies incrementaren moltíssim l'arribada de pelegrins i turistes que visitaven el santuari d'Ise, assolint el màxim amb uns vuit milions de visitants l'any 1940, per les cerimònies patrocinades pel govern que celebrava el 2.600 aniversari de la fundació de l'imperi japonès. La importància del santuari d'Ise per al sintoisme estatal feu que Ujiyamada captés l'atenció dels aliats de la Segona Guerra Mundial i que fos sotmesa a a sis atacs aeris durant la Segona Guerra Mundial, el més gran dels quals va ser el 28 de juliol de 1945, quan 93 bombarders Boeing B-29 Superfortress de la XX Força Aèria van llançar bombes incendiàries, que cremaren el 39% de la ciutat.[6]

Persones vinculades a Ise[modifica]


Notes[modifica]

  1. En la retòrica waka Makurakotoba, la paraula kamikaze s'usa per a introduir Ise.
  2. «Ise city official statistics» (en japonès).
  3. Error en el títol o la url.«». JMA. [Consulta: 11 abril 2022].
  4. Error en el títol o la url.«». JMA. [Consulta: 11 abril 2022].
  5. Ise population statistics
  6. «USAAF Chronology: COMBAT CHRONOLOGY OF THE US ARMY AIR FORCES, JULY 1945». Arxivat de l'original el 2020-11-13. [Consulta: 13 juliol 2022].

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Ise